A Test to Take: How High Is Your Food IQ

A Test to Take

Image: iStock

Do you know what keeps diseases and infections away from your child?

The immune system, of course! The stronger your child’s immunity, the healthier he or she will be. And for that, you need to give the kid the right kind of foods, those that support and improve immunity levels in the body. So here’s another question for you:

Do you know what’s good and what’s not good for a child’s immune system? Take this quiz to find out!

1. I look like the human brain and have omega fatty acids that help fight illnesses. Who am I?

a) Peanuts b) Walnuts c) Muesli d) Passion Fruit

Answer: Walnuts. They contain high amounts of Omega-3 fatty acids when compared to other nuts. Walnuts are also rich in magnesium and vitamin E, and are good for the heart and brain!

2. I am a natural probiotic that reduces the chance of cold, throat and ear infections by 20%. I am yummy too!

a) Milk b) Yogurt c) Butter d) None of these

Answer: Yogurt. It is rich in calcium, protein and probiotics that regulate the digestive system. Eating yogurt regularly can prevent indigestion and diarrhoea.

3. There is plenty of me in carrots, beets, green beans, oranges and strawberries. With me, your immune system is always strong.

a) Vitamin C b) Vitamin D c) Vitamin B-12 d) Omega Fatty Acids

Answer: Vitamin C. It plays a vital role in strengthening the collagen in the blood vessels, bones and muscles. It also keeps the child’s teeth and gums healthy, and supports healing of wounds and abrasions.

4. I am present in red meat, seafood, beans and dark leafy vegetables among others. Without enough of me, your kid can be vulnerable to diseases.

a) Potassium b) Calcium c) Iron d) Fats

Answer: Iron. It is essential for brain development in children. Most importantly, the mineral is needed to make haemoglobin in the blood, which carries the oxygen to all parts of the body.

5. You may not consider lean meats for kids, but they contain _________, which help the white blood cells fight infections.

a) Dietary fibre b) Vitamin A c) Vitamin C d) Zinc

Answer: Zinc. It is essential for proper growth of the child. Deficiency of this mineral can affect the immune system, wound healing and clotting of blood.

6. As little as 100 grams of me has 148% of daily value (DV) of vitamin C. Who am I?

a) Apple b) Broccoli c) Orange d) Strawberry

Answer: Broccoli. The essential minerals and vitamins present in Broccoli help in maintaining good eyesight, and strengthen the immune system. Broccoli also has antioxidants that help cure diarrhoea and anaemia.

7. I am a berry, but not called one. I may not give you as much DV (14%) of Vitamin C as PediaSure (40%) does, but I am a natural source of prebiotics. Who am I?

a) Mango b) Grapefruit c) Banana d) Spinach

Answer: That’s right! Banana is indeed a berry, and is rich in potassium and is a low fat food. It gives the child instant energy, enables easy digestion, prevents anaemia and improves brain power!

8. Most people don’t like what I do to their breath. But I add flavour to the food and also help grow the number of white blood cells in the body.

a) Capsaicin b) Garlic c) Onion d) Ginger

Answer: Garlic. In addition to being an excellent flavouring agent, garlic helps in treating colds, skin rashes, ear aches and intestinal issues such as dysentery and diarrhoea.

9. This vitamin supports immune function and growth, and is also known to keep away allergies. You can get plenty of it for free, from its richest source.

a) Vitamin A b) Vitamin D c) Vitamin B-12 d) Niacin

Answer: Vitamin D. It is essential during the formative years as it helps in building the bones in the body. It is also essential for a strong immune system, and to prevent the chances of developing autoimmune disorders.

10. I help in generating antibody responses to fight illnesses and infections. Red and orange vegetables are good sources of me. What am I?

a) Vitamin C b) Vitamin A c) Calcium d) Vitamin B3

Answer: Vitamin A. Retinol in Vitamin A is essential for maintaining healthy vision. The vitamin is also essential for growth and immune system in children.

11. What tastes almost like chicken but is not a meat? Hint: It helps fight infections to keep common cold and also has anti-tumour properties.

a) Tofu b) Mushrooms c) Meal maker d) Cottage cheese

Answer: Mushrooms. They are also rich in iron, calcium and copper. Eating mushrooms is good for the immune system and the bladder.

12. I have plenty of potassium. I share my name with another food, but I am the sweeter one.

a) Sweet Potato b) Sweet Corn c) Onion d) Beetroot

Answer: Sweet potatoes. They are loaded with essential nutrients and minerals such as Vitamin C, potassium, Vitamin B6, manganese, copper and iron. Need we say more about their goodness?

13. Antibodies that actually fend off infections and diseases are made of ____________, which is necessary to keep the immune system strong. Hint: It is present in abundance in PediaSure!

a) Protein b) Carbohydrates c) Sodium d) Fats

Answer: Proteins. They are the building blocks of the body which means muscle development depends heavily on them. Protein-rich food enables healthy metabolism and growth of cells in the body.

14. I improve your immune system and also keep your heart and eyes in good shape. I share my name with a bird.

a) Carrot b) Kiwi c) Figs d) Avocado

Answer: Kiwi. The fruit is rich in Vitamins C and A, potassium and fibre. Kiwi is also considered to be one of the sure foods to beat wheezing in kids with asthma (1).

15. I thrive in water and have healthy fats to boost the immune system. But some people don’t like my odour.

a) Kale b) Mushrooms c) Fish d) Seaweed

Answer: Fish. It has proteins, iron, omega-3 fatty acids, which are essential for promoting brain function and also heart health. Some types of fish, like salmon, also contain Vitamin D.

16. I have a heart of gold. I also have plenty of iron and Vitamin A.

a) Chicken b) Mango c) Eggs d) Kiwi

Answer: Egg. A high protein food, eggs are rich in Vitamin D, omega-3 fatty acids, and a balance of fats. Eating too much egg can, however, increase cholesterol levels.

17. Whole grains like wheat, barley, rye and unpolished rice are rich in ___________, which supports the immune system.

a) B Complex b) Vitamin B-6 c) Vitamin C d) Vitamin B-12

Answer: Vitamin B6. It is essential for the healthy functioning of the nervous system and plays a vital role in producing hormones such as serotonin, which have an effect on the mood.

18. There aren’t many food sources that have me, but PediaSure gives you 40% DV in one serving. I am good for the bones. Do you know who I am?

a) Vitamin D b) Thiamine c) Vitamin C d) Vitamin A

Answer: Vitamin D. Did you know that this vitamin supports language and verbal communication? It also reduces the chances of multiple sclerosis.

#BetterImmunityBetterGrowth. Did you know that PediaSure is one source to get all the above mentioned nutrients?

Formulated with 37 nutrients, PediaSure is scientifically proven to help increase height, weight nad reduce the chances of infection.

That is reason why it is the no.1 pediatrician-prescribed brand and is the clam of growth and infection for your child. Five scoops of PediaSure is as good as:

Five scoops of PediaSure is as good as

Note: PediaSure is not for those who are lactose intolerant.

Click
The following two tabs change content below.
Featured Image