150+ Interesting Animal Trivia Questions For Kids, With Answers

Interesting Animal Trivia Questions For Kids, With Answers

Image: Shutterstock

Children are curious to learn new things about their surroundings. They keep asking questions about the world around them. Of all things, perhaps, they are most fascinated by animals.

These creatures cohabit the world with us and are an integral part of the ecosystem. Every animal has a unique trait and is responsible for keeping the environmental balance. Some can run, while others can jump. Some are slow, a few of them are fast, and some can fly—the characteristics are as different as the animals themselves. Animals who eat plants are called herbivores, the ones who eat meat are carnivores, and those who eat both plants and meat are omnivores.

There are so many things to know about animals. To make it easy for your children to learn, we have compiled some trivia questions about animals for kids in this post.

155 Animal Trivia For Kids

Simple or tricky, these questions about animals for kids will ensure that your child knows more about animals.

1. How many pairs of wings do bees have?
Answer: Two

2. What is a doe?
Answer: A female deer

3. What is a baby sheep called?
Answer: A lamb

4. How many legs does an octopus have?
Answer: Eight

5. What bird is the symbol of peace?
Answer: Dove

6. The baby of which animal is called a joey?
Answer: Kangaroo

7. If a _____ colored cat crosses your path, it is considered bad luck. Which color?
Answer: Black

8. What is a group of lions called?
Answer: A pride

9. Which bird lays the largest eggs?
Answer: Ostrich

10. Which is the fastest animal?
Answer: Cheetah

11. What does a panda eat?
Answer: Bamboo

12. Which is the only mammal that can fly?
Answer: Bat

13. Which animal is known as the man’s best friend?
Answer: A dog

14. Which is the only land animal that cannot jump?
Answer: Elephant

15. Which is the fastest running bird?
Answer: Ostrich

16. Which is the bird that can fly backward?
Answer: Hummingbird

17. Which is the tallest bird in the world?
Answer: Ostrich

18. Which is the fastest bird?
Answer: Falcon

19. Which is the biggest animal in the entire world?
Answer: Blue whale

20. Which is the slowest animal?
Answer: Three-toed sloth

21. What is the horn of a rhinoceros made of?
Answer: Hair

22. Which animal can lift up to 50 times its body weight?
Answer: Ant

23. Which is the tallest animal?
Answer: Giraffe

24. What is a baby dog called?
Answer: A pup

25. Which is the longest snake?
Answer: Reticulated python

26. How many legs does a lobster have?
Answer: Ten

27. How many eyes does a spider have?
Answer: Eight (Some have six or fewer but always an even number)

28. Which is the largest mammal?
Answer: Whale

29. What is a group of crows called?
Answer: A murder

30. Which animal has three hearts?
Answer: Octopus

31. Which animal lives the longest (or has the longest lifespan)?
Answer: Arctic whale

32. Which animal does not drink water?
Answer: Kangaroo rat

33. Which animal never sleeps?
Answer: Bullfrog

34. What are amphibians?
Answer: Animals that live on land and water

35. How many bones do sharks have?
Answer: None

36. How many bones are there in a giraffe’s neck?
Answer: Seven (just like humans)

37. How many years can a snail sleep for?
Answer: Three years

38. What kind of animal is a Komodo dragon?
Answer: A lizard

39. What is a female sheep called?
Answer: Ewe

40. What is a baby goat called?
Answer: A kid

41. How do bats navigate?
Answer: They use echolocation (sound waves for navigating)

42. Which bird eats only bones?
Answer: Bearded vulture

43. Which is the world’s most poisonous spider?
Answer: Brazilian wandering spider

44. Which is the most venomous snake in the world?
Answer: Saw-scaled viper

45. Which bird’s eye is bigger than its brain?
Answer: Ostrich

46. Which are the two only egg-laying mammals?
Answer: Duck-billed platypus and anteater

47. Which is the smallest reptile?
Answer: Leaf chameleon

48. Which bird flies the highest?
Answer: Ruppell’s vulture

49. Which bird has the biggest wingspan?
Answer: Wandering albatross

50. How many heart chambers does a cockroach have?
Answer: Twelve

51. To which part of an ant’s body is its legs attached?
Answer: Its thorax

52. Are rabbits born blind?
Answer: Yes

53. Do sponges have a heart?
Answer: No

54. What is a female donkey called?
Answer: A jenny

55. Which animal breathes through its skin?
Answer: Frog

56. How long does it take for a sloth to digest its food?
Answer: Two weeks

57. Lemurs are native to which country?
Answer: Madagascar

58. Which was the first animal to be domesticated?
Answer: A goat

59. What do you call a group of fish?
Answer: A school

60. What is a nocturnal animal?
Answer: An animal that sleeps during the day and hunts at night

61. What is the color of a newborn flamingo?
Answer: Grey

62. How do snakes smell?
Answer: With their tongues

63. What does a caterpillar turn into after making a cocoon?
Answer: A butterfly

64. What color is a reindeer’s eyes in winter?
Answer: Blue

65. How many brains does an octopus have?
Answer: Nine

66. Which animal cannot look up?
Answer: Pig

67. How do honey bees taste food?
Answer: With their feet

68. How many glasses of milk does a cow give in its lifetime?
Answer: 200,000

69. Which animal can turn its head 270°?
Answer: An owl

70. Which animal can move its eyes independently?
Answer: Chameleon

71. Why don’t spiders stick to their webs?
Answer: Because they walk on the non-sticky threads

72. How can you determine the age of a lion?
Answer: By seeing its nose

73. Which animal has the strongest bite?
Answer: Hippopotamus

74. Where do dogs sweat?
Answer: The pads of their feet

75. Which is the national bird of New Zealand? (New Zealanders are often called by this name.)
Answer: Kiwi

76. How many compartments does a cow’s stomach have?
Answer: Four

77. Which is the largest animal in the squirrel family?
Answer: Groundhog

78. Which animal’s name means “water horse?”
Answer: Hippopotamus

79. How does a pufferfish respond to threats?
Answer: It puffs itself up like a balloon

80. Which species of bear has translucent fur?
Answer: Polar bear

81. How many legs does a honey bee have?
Answer: Six

82. What is the color of an ocelot?
Answer: Yellow with black markings

83. Which animal has the highest blood pressure?
Answer: Giraffe

84. What is a baby puffin called?
Answer: A puffling

85. What is a group of giraffes called?
Answer: A tower

86. What are male and female elephants called?
Answer: Bull and cow, respectively

87. Why do rats keep nibbling at things?
Answer: Because their teeth keep growing and they keep biting things to wear them off

88. What is a kakapo?
Answer: A parrot that cannot fly

89. Which animal’s heart is located in its head?
Answer: Shrimp

90. How many noses does a slug have?
Answer: Four

91. Which direction does a bat first turn after exiting a cave?
Answer: Left

92. Which animal doesn’t have vocal cords?
Answer: Giraffe

93. What is a polar bear’s skin color?
Answer: Black

94. What is a group of kittens called?
Answer: A kindle

95. Which is the only big cat that cannot roar?
Answer: Cheetah

96. What is the wingspan of a bald eagle?
Answer: Eight feet

97. Which is the biggest land animal?
Answer: Elephant

98. How are birds able to fly?
Answer: Because they have hollow bones

99. Which animal was worshipped in ancient Egypt?
Answer: Cat

100. Which is the fastest water animal?
Answer: Sailfish

101. Who does most of the hunting in a lion family?
Answer: Lioness does 90% of the hunting

102. Which animal holds hands in the water while asleep?
Answer: Otter

103. What is the color of a reindeer’s eyes in summer?
Answer: Gold or brown

104. Where are the glands of a cow located?
Answer: In its nose

105. Which animal can see all its four legs at once?
Answer: A donkey

106. What kind of animal is a Flemish giant?
Answer: A rabbit

107. Which animal has breeds named Jersey, Texas Longhorn, and Belgian Blue?
Answer: Cow
108. Which bird was first domesticated by man?
Answer: A chicken

109. How many eggs does a hen lay in a year on an average?
Ans: 227

110. How do frogs protect themselves in freezing temperatures?
Answer: They freeze themselves solid

111. How many hours do koala bears sleep in a day?
Answer: Up to 22 hours

112. What is a group of ferrets called?
Answer: A business

113. How do octopi taste?
Answer: With their arms

114. What color is a giraffe’s tongue?
Answer: Black

115. Which animal has the thickest fur?
Answer: Otter

116. What is a group of owls called?
Answer: A parliament

117. Which mammal has the longest tongue?
Answer: Giant anteater

118. How do butterflies taste?
Answer: With their feet

119. How do cockroaches smell?
Answer: With their antennae or feelers

120. Which underwater animal can sing?
Answer: Whale

121. What kind of animal is a mandrill?
Answer: A monkey

122. Which was the oldest panda that died in 2014 at the age of 114?
Answer: Jia jia

123. What is a group of rhinos called?
Answer: A crash

124. What is a baby fox called?
Answer: A kit

125. Which bird is the symbol of good luck?
Answer: Stork

126. What is a group of hedgehogs known as?
Answer: A pickle

127. Which animal’s scientific name is Hominoidea?
Answer: Ape

128. Which animal has breeds like a retriever, Mexican hairless, shepherd, and beagle?
Answer: Dog

129. Which is the only venomous snake found in the UK?
Answer: Adder

130. What is a crossbreed between a horse and a donkey called?
Answer: Mule

131. What is a crossbreed between a zebra and a donkey called?
Answer: Zonkey

132. What is a group of geese called?
Answer: A gaggle

133. What does it mean when a pig’s tail curls?
Answer: That they are happy

134. What is the underside of a horse’s hoof called?
Answer: A frog

135. Which bird cannot move their eyeballs?
Answer: Owl

136. Which bird can mimic human speech?
Answer: Parrot

137. Which sea creature contains pearls?
Answer: Oyster

138. Which animal is the national emblem of America?
Answer: Bald eagle

139. Which animal has breeds like Persian, British shorthair, and Russian blue?
Answer: Cat

140. What color is the blood of an octopus?
Answer: Blue

141. What is a group of flamingos called?
Answer: Flamboyance

142. The bite of which insect causes malaria and dengue?
Answer: A mosquito

143. Which animal has the biggest eyes?
Answer: Colossal squid

144. What do you call a rabbit’s tail?
Answer: Scut

145. Which bird reaches the highest speeds in its hunting dive?
Answer: Peregrine falcon

146. What is a group of deer called?
Answer: A herd

147. Where do you find blind dolphins?
Answer: The Indus river

148. Which is the smallest mammal?
Answer: Etruscan shrew

149. What is a group of young pigs called?
Answer: A drift

150. The fingerprints of which animal resembles human fingerprints quite closely?
Answer: Koala bear

151. Which animal has rectangular pupils?
Answer: Goat

152. What is Scotland’s national animal?
Answer: Unicorn

153. On which continent are chinchillas found?
Answer: South America

154. How many pairs of eyelids does an owl have?
Answer: Three

155. Which is the only snake that builds a nest?
Answer: King cobra

Did you enjoy our animal trivia for kids? We are sure your children will learn and share the facts with their friends. These questions are a fun way to pass on this knowledge to children and spend quality time with them. Not only young children but also teens can have fun sharing them.

Recommended Articles