27 Super Fun Maths Puzzles For Kids, With Answers

Image: Shutterstock

IN THIS ARTICLE

Mathematics can be fun and interesting if children enjoy doing it. Playing with numbers and solving sums would give them a sense of accomplishment, develop critical thinking, and improve logical abilities.

To make your children enjoy math, you need to make sure they grasp the basics of the subject. Here are 25+ math puzzles for children to nurture their interest in the subject and help familiarize themselves with the basics.

Math Puzzles For Grade III (8-9 years)

1. In a meeting, there are four people. If each person shakes hands with the other, how many handshakes will happen?

Answer: 6

Explanation

Make a list of all the handshakes made by each person. There will be three handshakes per person; however, the handshakes made by A to B and B to A are the same. So, after removing such repetitions, the answer is 6 handshakes.

2. Solve the additions

Solve the below questions using the clues given

Answer:

  1. 3+7+3 =13
  2. 1+7+3 = 11
  3. 7+7+3 = 17
  4. 3+7+3+1 = 14

Explanation

According to the clues given, the sum of two triangles is 6, so each triangle’s value is 3.

The sum of a triangle and a circle is 4, since the triangle’s value is 3, the value of the circle is 1.

Similarly, the value of the square is 7, and the rhombus is 3. So, by adding the values of the shapes, we will get the above answers.

3. On one side of a highway, trees are planted adjacent to each other at an equal distance. If the distance between the first tree and the 150th tree is 660m, then what is the distance between two adjacent trees?

Answer: 4.4m

Explanation

There will be 149 gaps between 150 trees. So, the distance between two adjacent trees would be 660 divided by 149 gaps is 4.4m.

4. Find the missing numbers

Answer: 13

Explanation

To solve such math puzzles, you need to identify if there is a common pattern in all four questions. Try subtracting, multiplying, and adding the numbers to find the pattern.

The sum of all the numbers in all the four questions comes up to 30, so the missing number in the last question is 13.

5. Neal, Nithin, and Noel have a set of 9 blocks each that are numbered from 1 to 9.

Each one randomly picks a set of three blocks.

Neal says: The product of all the numbers with me is 63.

Nithin says: The product of all the numbers with me is 48.

Noel says: The sum of all the numbers with me is 16.

Which numbered blocks do each of them have?

Answer:

Neal: 1, 7, 9

Nithin: 2, 4, 6

Noel: 3, 5, 8

Explanation

Neal says the product of all the numbers with him is 63 and 1*7*9 is the only possible combination. Nithin might be having numbers 2, 3, 8 or 2, 4, 6, as both give the product 48. But, if Noel says the sum of the numbers with him is 16, he would have the numbers 3, 5, 8, leaving 2, 4, 6 for Nithin.

Free Worksheets and Printables for Kids

Math Puzzles For Grade IV (9-10 years)

6. When Cavin was 6 years old, his brother Mike was half his age. If Cavin is 40 years old today, how old will Mike be?

Answer: 37

Explanation

When Cavin is 6, his brother Mike’s age is 3, which is half of six. So, Cavin is three years older than Mike. Now, if Cavin is 40, then 40-3= 37 is Mike’s age.

7. What are the three whole numbers whose sum and the product are equal?

Answer: 1, 2, and 3

Explanation

1*2*3 = 6

1+2+3 = 6

8. Numbers in a triangle

Put the numbers from 1 to 9 in the blank spaces such that the sum of the numbers on each side of the triangle is the same.

Answer:

9. Linda tells Tracy, “If you gave me one of your pens, then we would have the same number of pens.” Tracy replies, “If you gave me one of your pens, then I would have twice as many as you.”

If there are a total of 12 pens, then how many pens do Linda and Tracy have each?

Answer: Linda has 5 pens, and Tracy has 7 pens.

Explanation

Since the total number of pens is 12, let us assume Linda has 5 pens and Tracy has 7 pens.

If Linda gets one pen from Tracy, then she will have 6 pens, which are equal to Tracy’s after giving away one pen (7-1 = 6).

Tracy has 7 pens, and if Linda gives her one pen, then Tracy will have 7+1 = 8 pens, and Linda will be left with 4 pens (5-1 = 4).

10. There are 8 girls, and each girl has 8 backpacks. In each backpack, there are 8 big cats. There are 8 little cats for every big cat. How many legs are there in the bus, excluding the driver?

Answer: 18,448

Explanation

  1. Each girl has 8 backpacks, 8*8= 64 backpacks
  2. Each backpack has 8 cats, 64*8= 512 cats, one cat has four legs, 512*4= 2048 legs
  3. Each big cat has 8 little cats, 512*8= 4096, one cat has four legs, 4096*4= 16384 legs
  4. Eight girls have two legs each, 8*2= 16 legs

Total number of legs = 2048+16384+16 = 18,448

Math Puzzles For Class V (10-11 years)

11. Susan weighs half as much as Kate, and Brian weighs 3 times the weight of Susan. If the sum of their weights is 720 pounds, then how much does each of them weigh individually?

Answer:

Susan – 120 pounds

Kate – 240 pounds

Brian – 360 pounds

Explanation

Let Susan’s weight be x, then Kate’s weight will be 2x, and Brian’s will be 3x.

x + 2x + 3x = 720, then x = 720/6 = 120

So, individual weights are 120, 240, and 360 pounds.

12. Adding which four consecutive prime numbers will give you the sum of 220?

Answer: 47, 53, 59 and 61

13. When you add eight 8s, the sum should be 1000. How is this possible? (you should only use addition to solve this problem)

Answer: 888+88+8+8+8 = 1000

14. 50, 49, 47, 44, 40, 35… What comes next in the sequence?

Answer: 29

Explanation

The sequence is decreasing, so this could involve subtraction.

The difference between the successive numbers increases by a natural number. It gives us the following.

50 – 1 = 49

49 – 2 = 47

47 – 3 = 44

44 – 4 = 40

40 – 5 = 35

35 – 6 = 29

15. Apply the BODMAS rule and solve the equation.

20+30*0/1

Answer: 20

Explanation: 20+30*0/1 = 20+30*0 = 20+0 = 20

16. Fill in the missing number in the last triangle

Answer: 9

Explanation

You need to multiply the two corner numbers on the left hand and subtract the number in the third corner to get the number in the middle.

3*4-3 = 9

10*4-5 = 35

5*3-4 = 11

8*2-9 = 7

17. A group of soldiers was standing under the sun, facing west. The leader commanded, “Right turn! About turn! Left turn!” Which direction will they be facing now?

Answer: East

Explanation

They turn 90° in the right turn, and they turn 180° in an about-turn, and finally, they turn 90° in a left turn, thus facing East.

18. Fill in the missing number

Answer: 7

Explanation

The sequence is

85/17 = 5

76/19 =4

91/13 = 7

19. Which number should be in the place of the question mark?

Answer: 12

Explanation

The two-digit numbers are the sum of each digit in the three-digit numbers.

Therefore, 5+1+6 = 12

20. Find the odd one out.

740, 185, 37, 407, 1369, 111, 78

Answer: 78

Explanation

All the other numbers are divisible by 37 except 78.

Math Puzzles For Class VI (11-12 years)

21. What is the factorial of 5?

Answer: 120

Explanation

A factorial is the product of all positive integers from one to that number.

5*4*3*2*1 = 120

22. In a class of 40 students, 8 take English, 15 take French, and 6 take both languages. The students taking both the languages are not counted in the French or English taking students. How many students are not taking either French or English?

Answer: 11

Explanation

The sum of 8+15+6 is 29, which is the total number of students taking at least one of the languages. Subtract 29 from the total number of students, 40-29 = 11, it gives the number of students who are not taking any of the languages.

23. If you have 20 squares, 9 pentagons, 8 triangles, and 6 hexagons, how many total sides do you have?

Answer: 185

Explanation

20 squares = 20*4= 80

9 pentagons = 9*5= 45

8 triangles = 8*3=24

6 hexagons = 6*6= 36

80+45+24+36 = 185

24. How many crates do you need to pack 150 pairs of clothes into cases that hold 50 clothes each?

Answer: 6

Explanation

150 pairs of clothes, so 150*2 = 300 clothes

Each case can hold 50 clothes, then 300 clothes needs,

300/50 = 6 crates

25. Divide 28 by 7 and add it to 15 multiplied by 5. What is the answer?

Answer: 79

Explanation

28/7= 4

15*5= 75

75+4 = 79

26. Add ¾ of 216 to ⅗ of 75

Answer: 207

Explanation

¾ of 216 = 162

¾ of 75 = 45

162+75 = 207

27. A boy got 75 out of 90 in Hindi, 85 out of 100 in English, and 88 out of 90 in Arithmetic. In which subject his percentage of marks is the best? Also, find his overall percentage.

Answer: Arithmetic and 88.5%

Explanation

Percentage marks in Hindi = 75/90*100 = 83.3%

Percentage marks in English = 85/100*100 = 85

Percentage marks in Arithmetic = 88/90*100 = 97.7%

He got the best percentage of marks in arithmetic.

Total marks he got = 75+85+88 = 248

Total marks = 90+100+90 = 280

Overall percentage= 248/280*100 = 88.5%

Mathematics is a subject that your child can either love or fear. Solving math puzzles will help your children understand the basics of the subject, such as addition and subtraction, and enjoy the subject. They will also learn to solve math problems faster. It would help lay the foundation for complicated concepts, such as algebra and trigonometry, that the child would learn in higher classes.

Recommended Articles