125 Top GK Questions For Class 3, With Answers

IN THIS ARTICLE

Children constantly learn by observing the things around them. When they see you watching news channels, they silently pick up the names of people and places mentioned. General knowledge is an extremely useful skill to have. Children who are up-to-date with GK are more aware of the world around them.

Having general knowledge also improves the confidence of a child. They can easily socialize in a group. They can also participate in trivia quizzes if they are aware of several important topics.

We have compiled a list of GK questions for class 3 students. These questions touch on different subjects, such as history, geography, science, civics, space, and math.

125 GK Questions For Class 3

We have divided the questions into various sub-topics. You can pick a topic according to your child’s interests and use the questions to improve their GK.

Space

  1. What is the name of Earth’s natural satellite?
    Ans: Moon
  2. Which planet is also called the Red Planet?
    Ans: Mars
  3. Which is the biggest planet in the solar system?
    Ans: Jupiter
  4. Which planet is the closest to the Sun?
    Ans: Mercury
  5. Which is the hottest planet in the solar system?
    Ans: Venus
  6. Which is the smallest planet in the solar system?
    Ans: Mercury
  7. Which planet’s day is longer than its year?
    Ans: Venus
  8. Ganymede is the largest moon of which planet?
    Ans: Jupiter
  9. Which is the brightest planet in the solar system?
    Ans: Venus
  10. Which planet has rings around it?
    Ans: Saturn
  11.  Which star is nearest to the Earth?
    Ans: Sun
  12. How many hours does Earth take to complete one rotation around its axis?
    Ans: 24 hours
  13.  How many days does the Earth take to complete one revolution around the Sun?
    Ans: 365 days
  14.  How many moons does Jupiter have?
    Ans: 79
  15.  What is the name of Saturn’s biggest moon?
    Ans: Titan
  16. Which planet takes the longest to complete its revolution around the Sun?
    Ans: Neptune
  17. What is the distance between the Earth and the Sun?
    Ans: 150 million kilometers (93 million miles)

History

  1.  Who was the first person to land on the moon?
    Ans: Neil Armstrong
  2. Who were the first people to climb Mount Everest?
    Ans: Edmund Hillary and Sherpa Tenzing Norgay
  3. Who was the first woman to go into space?
    Ans: Valentina Tereshkova
  4. Which country started the world’s first newspaper?
    Ans: China
  5. How many years did the First World War last?
    Ans: Four years (1914-1918)
  6.  How many years did the Second World War last?
    Ans: Six years (1939-1945)

Inventions And Discoveries

  1.  Who invented the printing press?
    Ans: Johannes Gutenberg
  2.  Who invented the light bulb?
    Ans: Thomas Alva Edison
  3.  Who discovered penicillin?
    Ans: Alexander Fleming
  4.  Who invented the steam engine?
    Ans: James Watt
  5.  Who invented the telephone?
    Ans: Alexander Graham Bell
  6.  Who flew the first airplane?
    Ans: The Wright brothers (Orville and Wilbur)
  7.  Who is called the father of the computer?
    Ans: Charles Babbage
  8.  In which country was chess invented?
    Ans: India
  9.  Who discovered gravity?
    Ans: Albert Einstein
  10. Who discovered the value of Pi?
    Ans: Archimedes

Geography

  1. Which is the highest mountain peak in the world?
    Ans: Mount Everest
  2. Where is Mount Everest situated?
    Ans: Nepal
  3. Which is the biggest continent?
    Ans: Asia
  4. Which is the smallest continent?
    Ans: Australia
  5. Which is the smallest country in the world?
    Ans: Vatican City
  6. Which is the biggest country in the world?
    Ans: Russia
  7. Which is the longest river in the world?
    Ans: The Nile
  8.  How many continents are there in total?
    Ans: Seven
  9. Which is the coldest known location on Earth?
    Ans: Vostok Station, Antarctica
  10.  Which is the hottest place on Earth?
    Ans: Danakil Depression, Ethiopia
  11. Which is the biggest ocean?
    Ans: Pacific Ocean
  12.  Which country is known as the “Land of White Elephants”?
    Ans: Thailand
  13.  Which is the world’s largest hot desert?
    Ans: Sahara Desert
  14.  Which is the largest coral reef in the world?
    Ans: The Great Barrier Reef
  15. Which is the world’s largest rainforest?
    Ans: The Amazon

Science

  1. Which is the biggest part of the brain?
    Ans: Cerebrum
  2.  How many teeth do most adults have?
    Ans: 32
  3. How many bones do we have in our body?
    Ans: 206
  4. Which is the biggest flower?
    Ans: Rafflesia arnoldii
  5.  What is the metal filament of a bulb made of?
    Ans: Tungsten
  6. Which is the main metal used to make steel?
    Ans: Iron
  7. What are the non-renewable sources of energy called?
    Ans: Fossil fuels
  8.  What are some examples of fossil fuels?
    Ans: Petrol, diesel, and coal
  9. What are animals who eat only plants called?
    Ans: Herbivores
  10. What are animals who eat only meat called?
    Ans: Carnivores
  11. What are animals who consume both plants and meat called?
    Ans: Omnivores
  12. What are animals that sleep during the day and are awake at night called?
    Ans: Nocturnal animals
  13. Which plant grows in a desert?
    Ans: Cactus
  14.  Which is the longest bone in our body?
    Ans: Femur
  15. Which is the shortest bone in our body?
    Ans: Stapes (found in the middle ear)
  16.  On which part of a plant does a potato grow?
    Ans: Root
  17.  Which animal can go for more than a week without drinking water?
    Ans: Camel
  18. How many bones does a newborn baby have?
    Ans: 300
  19.  What is the boiling point of water?
    Ans: 100 °C
  20. What is the freezing point of water?
    Ans: 0 °C

Math

  1.  What is a polygon with five sides called?
    Ans: Pentagon
  2.  What does X in Roman numerals stand for?
    Ans: 10
  3. What is a triangle with two equal sides and two equal angles called?
    Ans: Isosceles triangle
  4.  What shape is the head of a wrench?
    Ans: Hexagon
  5. What is the shape of a diamond called?
    Ans: Rhombus
  6.  Who is known as the father of mathematics?
    Ans: Archimedes
  7.  What comes after 99,990?
    Ans: 99,991
  8.  Which three consecutive numbers give the same answer both when added and multiplied?
    Ans: 1, 2, and 3 (1+2+3 = 6, 1*2*3 = 6)
  9. How many sides does an octagon have?
    Ans: Eight
  10. How many seconds are there in a day?
    Ans: 24*60*60 = 86,400 seconds
  11.  How many millimeters make a meter?
    Ans: 1,000 millimeters
  12.  Arrange in ascending order: ¼, 1/9, ½, 1/5
    Ans: 1/9, 1/5, ¼, ½
  13.  What number doesn’t have its own Roman numeral?
    Ans: Zero
  14.  An angle that is less than 90 degrees is called ______.
    Ans: Acute angle
  15.  An angle that is greater than 90 degrees is called _____.
    Ans: Obtuse angle
  16.  What is the sum of all angles in a triangle?
    Ans: 180 degrees
  17.  What is 2/4 in decimals?
    Ans: 0.5
  18.  What is the value of Pi?
    Ans: 3.14
  19.  What is the distance around a figure called?
    Ans: Perimeter
  20.  When a number is multiplied by zero, you get ____.
    Ans: 0
  21.  When a number is multiplied by one, you get ____
    Ans: The same number

Miscellaneous

  1.  Who is the author of the Harry Potter books?
    Ans: J.K. Rowling
  2.  In which book does the main character fall down a rabbit hole?
    Ans: Alice in Wonderland
  3.  Who will you find in the Hundred Acre Wood?
    Ans: Winnie-the-Pooh and his friends
  4. What is the art of folding paper into beautiful shapes called?
    Ans: Origami
  5.  What is a rhino’s horn made of?
    Ans: Keratin, a protein found in hair, fingernails, and animal hooves
  6. How many colors does a rainbow have?
    Ans: Seven
  7.  Which is the tallest building in the world?
    Ans: Burj Khalifa in Dubai
  8.  Which part of the computer is called its brain?
    Ans: CPU
  9. Which is the most spoken language in the world?
    Ans: Mandarin Chinese
  10. How many days are there in a leap year?
    Ans: 366 days
  11.  Which wonder of the world can you find in India?
    Ans: Taj Mahal
  12. Which country’s national anthem has only music and no words?
    Ans: Spain
  13.  Which is the only country that doesn’t have a rectangular flag?
    Ans: Nepal
  14.  When is World Environment Day celebrated?
    Ans: June 5
  15. When is Earth Day celebrated?
    Ans: April 22
  16.  How many players are there on a cricket team?
    Ans: 11
  17.  What is the place where bees are kept called?
    Ans: Apiary
  18. What is a baby kangaroo called?
    Ans: Joey
  19. The young of which animal is called colt?
    Ans: Horse
  20. What is the full form of SIM?
    Ans: Subscriber Identity Module
  21. What is the full form of RAM?
    Ans: Random Access Memory
  22. Which is the tallest statue in the world?
    Ans: The Statue of Unity in India
  23. Which is the longest human-made structure in the world?
    Ans: The Great Wall of China
  24. Which is the smallest bird?
    Ans: Bee hummingbird
  25. Who are the founders of Google?
    Ans: Larry Page and Sergey Brin
  26. What is the full form of UPS?
    Ans: Uninterrupted Power Supply
  27.  How many kilobytes equals 1 megabyte?
    Ans: 1,024
  28. What is Mark Zuckerberg famous for?
    Ans: He founded Facebook
  29.  What do AM and PM stand for?
    Ans: Ante Meridiem and Post Meridiem
  30. What do BC and AD stand for?
    Ans: Before Christ and Anno Domini
  31. Who was the first president of the United States?
    Ans: George Washington
  32.  Which is the fastest land animal?
    Ans: Cheetah
  33.  In which country do you find the Pyramids of Giza?
    Ans: Egypt
  34. Where is the Statue of Liberty situated?
    Ans: New York
  35. Which is the heaviest mammal?
    Ans: Blue whale
  36. Which is the tallest animal in the world?
    Ans: Giraffe

Knowing the answers to these common GK questions for class 3 can make your child more knowledgeable about the world around them. You could organize a quiz session or ask them these questions on a lazy afternoon to keep them engaged.

Recommended Articles

The following two tabs change content below.

Bharathi V

Bharathi is a content developer and writer with over 20 years of experience in creating original content for e-books, articles, websites, blogs, ads, brochures, company profiles, speeches, business presentations, instructional design and more. She has also edited financial papers and books. She writes kids’ education-based articles for MomJunction. Bharathi is associated with The Hindu group of publications in their STEP program,... more