100+ Best GK Questions For Class 7, With Answers

100+ Best GK Questions For Class 7, With Answers

Image: Shutterstock

You must be looking for the best habits to imbibe in your children so that they grow up to be successful and intelligent individuals. One such habit that goes a long way is knowing the facts from different subjects. It helps children get a deeper understanding of the world around them, widens their knowledge, and enriches the minds. They can excel in academics, group discussions, class debates, exams, entrance tests, and more. Plus, they will be able to speak to different people about various subjects as they gain confidence and knowledge.

When children have free time, outdoor play and board games are excellent ideas. But you can also keep them busy with general knowledge trivia. Here are a bunch of GK questions for class 7 students. Let them read and share with their friends.

100+ Gk Questions For Class 7

1. Which Indian state has the longest coastline?

Answer: Andaman and Nicobar Islands

2. What is the parliament of China called?

Answer: National People’s Congress

3. How many bones and teeth do adult sharks have?

Answer: No bones, only cartilage, and over 3000 teeth at once

4. The Aurora Borealis is also known as what?

Answer: The Northern Lights

5. When you’re asleep, which is the one active body part?

Answer: Ear

6. What vitamin does the sun’s ultraviolet rays help the skin produce?

Answer: Vitamin D

7. Name two of the greatest achievements of the Indus Valley civilization?

Answer: Harappa and the city of Mohenjo-Daro

8. Who is the founder of ‘ISRO?’

Answer: Indian Space Research Organisation was founded by Vikram Sarabhai

9. How many total time zones are there in the world?

Answer: 24 time zones

10. What is a tall chef’s hat called?

Answer: Toque

11. What is the full form of ‘GPS?’

Answer: Global Positioning System

12. What comes after a trillion?

Answer: Quadrillion

13. On average, how many times does the adult heart beat in a minute?

Answer: 60 to 100 beats per minute

14. What classic video game requires you to eat all the dots throughout a maze?

Answer: Pac-Man

15. How many languages are written right to left?

Answer: 12 languages

16. Which planet is the smallest: Neptune, Mars, Mercury?

Answer: Mercury

17. Why do sea otters hold hands?

Answer: So they don’t float away

18. Who is known as the ‘Missile Man of India?’

Answer: A. P. J. Abdul Kalam

19. Cuba was discovered by which famous explorer?

Answer: Christopher Columbus

20. What is sushi traditionally wrapped in?

Answer: Edible seaweed

21. Which is the saltiest ocean in the world?

Answer: The Red Sea

22. How many galaxies are there in the universe?

Answer: Over 100 billion galaxies

23. Which is the main substance used to make a crayon?

Answer: Wax

24. Tweedledum and Tweedledee are characters from which famous children’s book?

Answer: Through the Looking-Glass by Lewis Carroll

25. What’s the hardest substance in our body?

Answer: Tooth enamel

26. What is the name of the acid found in lemons?

Answer: Citric acid

27. What were pyramids of Giza?

Answer: Royal tombs

28. There’s an amphibian that never sleeps. What is it?

Answer: Bullfrogs

29. 27 is a perfect cube. True or false?

Answer: True

30. In ancient Greece, throwing an apple at someone was a declaration of what?

Answer: A declaration of love

31. Morning dew is an example of which process of the water cycle?

Answer: Condensation

32. Where is the headquarters of UNESCO?

Answer: Paris, France

33. What is the common name of sodium carbonate?

Answer: Washing soda

34. Which mammal doesn’t have vocal cords?

Answer: Giraffes

35. What planet has the shortest day?

Answer: Jupiter

36. What does Big Bang Theory explain?

Answer: How the universe began

37. What language is the most popularly spoken worldwide?

Answer: Mandarin

38. What does space sound like?

Answer: It has no sound

39. Which is the tallest mountain in the entire world?

Answer: Mount Everest

40. Which planet is called Earth’s Twin?

Answer: Venus

41. Where was pizza invented?

Answer: Naples, Italy

42. How much weight can an ant lift?

Answer: Up to 5,000 times its weight

43. What is the loudest animal on Earth?

Answer: The sperm whale

44. During the day, is the moon’s temperature higher or lower?

Answer: Higher

45. In which ocean did the famous Titanic sink in 1912?

Answer: North Atlantic Ocean

46. What are the three primary colors?

Answer: Red, blue, and yellow

47. Perimeter equals the sum of all the sides of a shape or thing. True or false?

Answer: True

48. What blood type qualifies as a universal donor?

Answer: O+

49. How many Earths could fit inside the sun?

Answer: 1.3 million Earths

50. What is a Japanese national dress called?

Answer: Kimono

51. How many items are in a baker’s dozen?

Answer: 13

52. What did the Wright Brothers successfully invent?

Answer: Airplane

53. Who is the founder of Facebook?

Answer: Mark Zuckerberg

54. What is the only flying mammal?

Answer: Bats

55. What is the smallest bone in the human body?

Answer: Stapes, found in the inner ear

56. How many edges does a cube have?

Answer: 12

57. Which country is the second-largest in the world, China or Canada?

Answer: Canada

58. What animal has fingerprints that are nearly identical to humans?

Answer: Koala bear

59. Leader and political icon Nelson Mandela was from which African country?

Answer: Mvezo, South Africa

60. How many billion years will the sun run out of energy?

Answer: Roughly 5 billion years

61. What flavor is the dessert tiramisu?

Answer: Coffee

62. How many athletic events does a decathlon contain?

Answer: Ten

63. What object is said to bring bad luck if it is broken?

Answer: Mirror

64. Why do snakes stick out their tongue?

Answer: To pick up scents

65. What is the smallest country on Earth?

Answer: Vatican City

66. What color is a polar bear’s skin?

Answer: Black

67. What does the word “ambidextrous” mean?

Answer: To use both the hands equally well

68. What is the most coffee-producing country in the world?

Answer: Brazil

69. The word ‘deuce’ is related to which sport?

Answer: Tennis

70. What’s a seasonal blue moon?

Answer: It’s the third full moon of the four full moons in an astronomical season

71. How many carats is the purest gold?

Answer: 24 carats

72. Who invented Coca-Cola?

Answer: John Stith Pemberton

73. What substance are nails made out of?

Answer: Keratin

74. True or false, hummingbirds can fly backward?

Answer: True

75. How many eyes does a bee have?

Answer: Five

76. Where does Santa Claus live?

Answer: The North Pole

77. What is the hardest natural substance?

Answer: Diamond

78. What land animal can open its mouth the widest?

Answer: Hippopotamus amphibius

79. Who painted the Mona Lisa?

Answer: Leonardo da Vinci

80. Who was the first woman to win a Nobel Prize (in 1903)?

Answer: Marie Curie

81. What is the fastest snake in the world?

Answer: Black Mamba

82. Which bone are babies born without?

Answer: Knee cap

83. What team has the longest winning streak in NBA history?

Answer: Los Angeles Lakers

84. What is the most abundant metal in the Earth’s crust?

Answer: Aluminium

85. How long can a snail sleep?

Answer: 13 to 15 hours

86. What is the warmest sea on Earth?

Answer: The Red Sea

87. Where is the fastest muscle in the body?

Answer: The eye

88. What is your body’s largest organ?

Answer: Skin

89. Who was the first Western explorer to reach China?

Answer: Marco Polo

90. What is the only edible food that never expires?

Answer: Honey

91. Which scientist was awarded the 1921 Nobel Prize in Physics?

Answer: Albert Einstein

92. What is a female elephant called?

Answer: Cow

93. Name the world’s biggest island.

Answer: Greenland

94. What is a community of ants called?

Answer: Colony

95. What’s the first letter on a typewriter?

Answer: Q

96. What is the most important symbol in Chinese culture?

Answer: Dragon

97. Which two countries share the longest international border?

Answer: Canada with the United States and Russia and Kazakhstan

98. Name a mammal that can’t jump.

Answer: Elephant

99. What’s the tallest building in the world?

Answer: Burj Khalifa

100. There’s a country name that ends with the letter Q, what is it?

Answer: Iraq

101. What were warriors in Japan known as?

Answer: Samurai

Encourage your children to learn and expand their knowledge. The more they read and know about the world, the brighter they would become. Keep asking them questions and boost their minds.