Parts Of Speech Quiz For Kids

Parts Of Speech Quiz For Kids

Image: iStock

English grammar can get tricky sometimes, but should that discourage children from learning it?

No, absolutely not! If the child has trouble understanding the basics of grammar, you can try one of the many interesting ways to teach grammar and parts of speech. One such fun idea is a short quiz.

A ‘parts of speech’ quiz will have questions on nouns, pronouns, verbs, adverbs, adjectives, prepositions, conjunctions, and interjections. In this MomJunction post, we have compiled a list of such questions for kids of all ages.

51 Quiz Questions On Parts Of Speech

What we learn with pleasure, we never forget.” – Alfred Mercier

Quizzes on parts of speech are both fun and challenging. This quiz on the parts of speech in the English language comes with an answer key too. In this exercise, the child has to identify the part of speech of the word in the bold. So, are you ready?

1. She writes meaningless articles.

  • Noun
  • Adjective
  • Adverb

Answer: Adjective

2. Katherine loves weekends in the countryside.

  • Preposition
  • Noun
  • Adjective

Answer: Noun

3. I won the trophy.

  • Adverb
  • Pronoun
  • Noun

Answer: Pronoun

4. Yummy! This tastes incredibly good.

  • Adverb
  • Conjunction
  • Interjection

Answer: Interjection

5. The glass fell and broke.

  • Noun
  • Verb
  • Interjection

Answer: Noun

6. Belgian chocolates are famous all across the world.

  • Adjective
  • Pronoun
  • Verb

Answer: Adjective

7. There are three dogs at the park.

  • Conjunction
  • Noun
  • Verb

Answer: Noun

8. The warden really admires her a lot.

  • Adjective
  • Verb
  • Pronoun

Answer: Pronoun

9. Newton’s Law of Gravitation is an important concept.

  • Noun
  • Pronoun
  • Adjective

Answer: Noun

10. Birds sing a melodious song every morning.

  • Adverb
  • Noun
  • Verb

Answer: Verb

11. She runs a great boutique in the old market.

  • Preposition
  • Pronoun
  • Adverb

Answer: Pronoun

12. Happiness is a beautiful emotion.

  • Pronoun
  • Adverb
  • Noun

Answer: Noun

13. She agreed for the marriage herself.

  • Preposition
  • Pronoun
  • Adverb

Answer: Pronoun

14. Such was her understanding.

  • Pronoun
  • Noun
  • Conjunction

Answer: Pronoun

15. Bobo is an adorable puppy.

  • Adverb
  • Preposition
  • Adjective

Answer: Adjective

16. Twenty chairs are arranged for the meeting.

  • Adjective
  • Noun
  • Pronoun

Answer: Adjective

17. I met a homeless girl in Amsterdam.

  • Conjunction
  • Adjective
  • Interjection

Answer: Adjective

18. Whose car is parked in the no parking zone?

  • Pronoun
  • Preposition
  • Adjective

Answer: Pronoun

19. Why are you laughing?

  • Conjunction
  • Adverb
  • Pronoun

Answer: Pronoun

20. Anthony hit a home run in the last match.

  • Verb
  • Adverb
  • Pronoun

Answer: Verb

21. She bought new shoes.

  • Verb
  • Conjunction
  • Interjection

Answer: Verb

22. He placed the flower vase by the window.

  • Pronoun
  • Conjunction
  • Preposition

Answer: Preposition

23. Leave whichever you don’t want.

  • Pronoun
  • Interjection
  • Verb

Answer: Pronoun

24. Rob eats only when he is hungry.

  • Pronoun
  • Verb
  • Adjective

Answer: Verb

25. What did you just say, Huh?

  • Noun
  • Pronoun
  • Interjection

Answer: Interjection

26. Kids play various games during their recess.

  • Adverb
  • Verb
  • Preposition

Answer: Verb

27. Riya yelled when he hit her toe.

  • Verb
  • Noun
  • Preposition

Answer: Verb

28. Fasiha always arrives early.

  • Noun
  • Adverb
  • Adjective

Answer: Adverb

29. The weather is terribly cold.

  • Adjective
  • Verb
  • Adverb

Answer: Adverb

30. The dog started running excitedly.

  • Adverb
  • Noun
  • Conjunction

Answer: Adverb

31. Zoe answered all the questions correctly.

  • Adverb
  • Noun
  • Pronoun

Answer: Adverb

32. She received a package from her friend.

  • Pronoun
  • Preposition
  • Conjunction

Answer: Preposition

33. Neither black nor gray looks better on him.

  • Noun
  • Adverb
  • Conjunction

Answer: Conjunction

34. The dog swam at the lake.

  • Preposition
  • Interjection
  • Noun

Answer: Preposition

35. Considering her age, Martha did a great job.

  • Adverb
  • Preposition
  • Interjection

Answer: Preposition

36. Wow! What a beautiful car!

  • Adjective
  • Preposition
  • Interjection

Answer: Interjection

37. I went to a mall where I spotted a clown.

  • Pronoun
  • Adjective
  • Conjunction

Answer: Conjunction

38. Her father came here so that she could meet him.

  • Preposition
  • Conjunction
  • Preposition

Answer: Conjunction

39. Once upon a time, there lived a little prince.

  • Adjective
  • Verb
  • Preposition

Answer: Preposition

40. The artist mixed two colors, in order to achieve the perfect shade.

  • Adjective
  • Interjection
  • Conjunction

Answer: Conjunction

41. She saw a cute puppy while driving the car.

  • Preposition
  • Interjection
  • Conjunction

Answer: Conjunction

42. Bless you! I could not have achieved my target without your support.

  • Adjective
  • Adverb
  • Interjection

Answer: Interjection

43. Great! You rescued the poor kitten.

  • Adverb
  • Verb
  • Interjection

Answer: Interjection

44. They located the key for the lock.

  • Verb
  • Preposition
  • Conjunction

Answer: Preposition

45. She purchased a notebook and a set of brushes.

  • Adverb
  • Noun
  • Conjunction

Answer: Conjunction

46. The lunch party went bad.

  • Verb
  • Interjection
  • Adverb

Answer: Adverb

47. Alas! They won the match after a huge struggle.

  • Interjection
  • Adverb
  • Noun

Answer: Interjection

48. Cambridge and Harvard are two famous universities.

  • Pronoun
  • Adverb
  • Noun

Answer: Noun

49. Claudia coughed loudly to gather attention.

  • Adverb
  • Verb
  • Adjective

Answer: Adverb

50. That was a difficult question.

  • Pronoun
  • Adverb
  • Adjective

Answer: Adjective

51. The girl who is sitting in the front row is Sam’s sister.

  • Noun
  • Conjunction
  • Pronoun

Answer: Pronoun

If your child enjoyed answering these questions on parts of speech, they might also be interested in taking a quiz on English grammar, which has more than 100 questions for practice. Some children are good with grammar, and some require practice and a little support from their parents and teachers. If you think your child is making grammatical errors, encourage them to improve it by taking a few grammar quizzes regularly.

Did you like this quiz on the parts of speech? Would you like us to post more quiz questions on other topics? Do let us know in the comment section below.

Was this information helpful?

The following two tabs change content below.

Harshita Makvana

Harshita is a graduate in commerce and holds a PG Diploma in Patent and Copyrights Law from NALSAR University. She has also pursued CA and has more than three years of internship experience in auditing.Her love for travelling has taken her to various parts of the world, and writing the travelogues has what brought out her love for content writing.Harshita has experience in writing blogs and is passionate about presenting complex subjects in an easy-to-comprehend manner.In her spare time, she works on vegan activism, rescuing animals in need, and trying vegan delicacies.
FaceBook Pinterest Twitter Featured Image