105 Basic GK Questions And Answers For Kids

Basic GK Questions And Answers For Kids

Image: iStock

Jump to:

General knowledge encompasses knowledge of every aspect of life. It may or may not be related to your kid’s academic studies, but it can inadvertently shape their personality, boost confidence, improve academic grades and make conversations extremely interesting.

If you want your kid to start learning about myriad things and become smarter with more information at their disposal, you’re at the right place, as Momjunction has a collection of general knowledge questions for kids.

GK Questions For Kindergarten And Grade 1

Age group: 3-6 years

This section has specially curated basic general knowledge questions and answers for preschool kids. But before you begin with the questions, introduce them to the concept of quizzing with easy and simple GK games like the odd one out or pick the right color. And then, you can start quizzing them on trivia questions!

So, shall we get started?

1. How many months do we have in a year?

Answer: 12 months

2. How many days do we have in a week?

Answer: 7 days

3. How many days are there in a year?

Answer: 365 days

4. What is 2+2?

Answer: 4

5.Which number comes after 6?

Answer: 7

6. How many colors are there in a rainbow?

Answer: 7

7. What are your ears for?

Answer: Listening/hearing.

8. Which day comes after Friday?

Answer: Saturday

9. We use our eyes to — see, hear, feel, eat?

Answer: See

10. What type of insect do you see in this picture— bee, ant, butterfly, spider?

Butterfly

Image: Shutterstock

Answer: Butterfly

Back to top

[ Read: Trivia Questions & Answers For Kids ]

GK Questions For Grade 2 & 3

Age group: 4 to 8 years

In this section, we have covered fun trivia GK questions about festivities, simple math, English, and logic, along with a photo quiz suitable for grade two and three kids.

11. What is a baby frog called?

Answer: Tadpole

12. Where does a pig live?

Answer: Sty

13. Which animal is known as the ‘Ship of the Desert?’

Answer: Camel

14. How many letters are there in the English alphabet?

Answer: 26

15. What do you call the person who brings a letter to your home from post office?

Answer: Postman

16. How do you relate to your maternal grandfather?

Answer: Mother’s father

17. We smell with our _______

Answer: Nose

18. Baby of a dog is called__________

Answer: Puppy

19. How many flamingos do you see in the picture?

flamingos

Image: Shutterstock

Answer: 12 flamingos

20. What is this beautiful structure called?

GK True or False Questions for Kids

Image: Shutterstock

Answer: The Taj Mahal

Back to top

[ Read: Comic Books For Kids ]

GK Questions For Grade 4, 5 & 6

Age group: 9-12 years

Children of this age group see and learn several things. We have listed down GK questions from entertainment, simple math, English, basic science, movies, history, and geography for them.

21. Can you name the seven dwarfs of Snow White?

Answer: Doc, Grumpy, Happy, Sleepy, Dopey, Bashful and Sneezy.

22. Trout, carp and, barracuda are names of what?

Answer: Fish

23. How many consonants are there in the English alphabet?

Answer: 21

24. What grows quicker—hair or toenails?

Answer: Hair

25. Which is the tallest mountain in the world?

Answer: Mount Everest

26. Which Saint’s Day is celebrated on 14th February?

Answer: Saint Valentine

27. Which famous children’s book has two characters named Tweedledum and Tweedledee?

Answer: Alice, Through the Looking-Glass by Lewis Carroll

28. Which planet is known as the Red Planet?

Answer: Mars

29. Place these shapes in order of how many sides they have—square, triangle, octagon, and hexagon?

Answer: Triangle, square, hexagon, octagon

30. Which of the following is not a metal: gold, resin, glass?

Answer: Resin

31. Which is the largest plateau in the world?

Answer: Tibetan Plateau

32. In which ocean did the famous Titanic sink in 1912— Pacific, North Atlantic, or the Mediterranean?

Answer: North Atlantic Ocean

33. What is the next number in the following sequence– 7, 14, 21, 28?

Answer: 35

34. Which two parts of the body continue to grow for your entire life?

Answer: Nose and ears

35. What makes up (approx.) 80% of our brain’s volume?

Answer: Water

[ Read: Fun Reading Activities For Kids ]

Back to top

GK Questions For Teens And Older Kids

Age group: 13-19 years

So far we have covered exciting and intriguing GK questions for the younger kids. Now, we have questions and answers for teens and older kids. To make quizzing fun for teens, you could even let them be the quiz master every once in a while.

GK questions for grades 7 & 8

Here is a list of GK questions related to sports, famous or important personalities, history, geography, arts, and science.

36. Which country does volleyball originate from?

Answer: The USA

37. What is Zumba?

Answer: A dance workout

38. Is the temperature of the moon higher or lower during the day?

Answer: Higher

39. Which planet is the smallest: Neptune, Mars, Mercury?

Answer: Mercury

40. Your blood type is determined by the genes you inherit from your parents: True or False?

Answer: True

41. What is the square root of 144?

Answer: 12

42. What is three-fifths of 50?

Answer: 30

43. During which year did World War I begin?

Answer: 1914

44. Which famous explorer discovered Cuba?

Answer: Christopher Columbus

45. Who hunts most – male or female lion?

Answer: Female

46. What type of whale is the biggest animal in the world?

Answer: Blue Whale

47. Who was nicknamed “Trey” (Three in card terminology), when he was young?

Answer: Bill Gates

48. His tomb in France reads “He taught us how to become free” as his writings were instrumental in creating a spirit of freedom during the French Revolution. Who was he?

Answer: Voltaire

49. The name ‘Teddy Bear’ is used to describe a soft, toy bear. The name comes from President Theodore ‘Teddy’ Roosevelt who once set a bear cub free: True or False

Answer: True

50. Which first electrical item did Thomas Edison invent?

Answer: Lightbulb

Back to top

[ Read: Math Games And Activities For Kids ]

GK questions for grades 9 & 10

Age group: 16-19 years

At this age, children need subject-specific, culture-specific and contemporary awareness. Here are a few questions to go through for that.

51. How many players are there in an ice hockey team?

Answer: Six

52. LPG(Liquefied Petroleum Gas) is mainly a mixture of which gases?

Answer: Propane and Butane

53.Which instrument is used for measuring wind speed?

Answer: Anemometer

54. How many straight edges does a cube have?

Answer: 12

55. Which layer of planet Earth is made up of tectonic plates: Inner Core, Outer Core, Mantle, or Crust?

Answer: Crust

56. Convection, Frontal and Relief are the three main types of clouds, rainfall, or winds?

Answer: Rainfall

57. Can you name the legendary Benedictine monk who invented champagne?

Answer: Dom Perignon

58. Which actress has won the most Oscars?

Answer: Katherine Hepburn (4 Oscars and 12 nominations)

59. Which kind of ‘bulbs’ were once exchanged as a form of currency?

Answer: Tulips

60. What does the term ‘Piano’ mean?

Answer: ‘To be played softly.’

61. What does the term ‘birdie’ mean in a game of golf?

Answer: One under par

62. Which naturalist sailed in the famous ship called Beagle and found the breakthrough island called the ‘Galapagos’?

Answer: Charles Robert Darwin

63. Apart from cheese and tomato, what other two toppings are usually there on a Hawaiian Pizza?

Answer: Pineapple and Ham

64. What kind of weapon is a falchion?

Answer: Sword

65. What is another word for a ‘lexicon’?

Answer: Dictionary

66. What color is a Himalayan poppy?

Answer: Blue

67. In football (soccer), who was nicknamed ‘The Divine Ponytail’?

Answer: Roberto Baggio

Back to top

[ Read: Teaching Kids About Money ]

GK True or False Questions for Kids

The best part about True or False questions is that you only have two answer choices and you have a 50% chance of scoring a point even if you do not know the right answer. Here are a few primary GK questions in this format.

Remember, the answer can either be True or False. So, ready to begin?

68. Caterpillars turn into butterflies.

Answer: True

69. Adults have a total of 34 teeth.

Answer: False

70. There are 30 days in May.

Answer: False

71. New York is the capital of America.

Answer: False

72. Cinderella’s carriage turns into a potato.

Answer: False

73. Half of 250 is 125.

Answer: True

74. An ostrich’s eye is bigger than its brain.

Answer: True

75. A jellyfish is 95% water.

Answer: True

76. Plants give us oxygen.

Answer: True

77. Bubble gum contains rubber.

Answer: True

78. 8 o’clock in the evening is written as 8 am.

Answer: False

79. Bacon was part of the first meal eaten on the Moon.

Answer: True

80. Spinach originally comes from Iran.

Answer: True

81. Watermelons are originally from Australia.

Answer: False (originally from West Africa)

82. Black Forest cake has the same colors as the traditional dress of the inhabitants of the Black Forest in Germany.

Answer: True

83. There are over 330 different dog breeds in the world.

Answer: True

84. Thunderstorms have particular sound frequencies that can hurt a dog’s ears.

Answer: True

85. Adult dogs and adult humans have the same number of teeth.

Answer: False

86. The deadliest earthquake of 2017 took place in Iran and Iraq.

Answer: True

87. Electrons are larger than molecules.

Answer: False

Back to top

[ Read: The Lion And The Mouse Story ]

GK Quiz Games For Kids

Quizzes are fun when they are played like games. Here is a fun GK quiz game you can try to help them learn about different topics. The game is called Odd One Out, and all you have to do is ask your kids to find out which one is not related to the others in the group.

88. Theater, Ticket, Movie, School

Answer: School

89. Medicine, Injection, Ointment, Laptop

Answer: Laptop

90. Brinjal, Potatoes, Cabbage, Chocolate

Answer: Chocolate

91. Breakfast, Dinner, Lunch, Photograph

Answer: Photograph

92. Knife, Poison, Gun, Books

Answer: Books

93. Paper, Poster, Book, Rug

Answer: Rug

94. Sarah, Rita, Fiona, Matthew

Answer: Matthew

95. Earrings, Necklace, Wood, Bracelet

Answer: Wood

96. Television, History, Science, Math

Answer: Television

97. Flower, Tree, Sock, Grass

Answer: Sock

[ Read: Peacock Facts And Information For Kids ]

Basic GK Quiz – Multiple Choice Questions

Multiple choice GK quiz question format is relatively easier than the basic question and answer format. Here are some general knowledge questions in that format.

98. How many cards are there in a complete pack of cards?

A. 20
B. 32
C. 40
D. 52

Answer: 52

99. What is the hottest continent on Earth?

A. Asia
B. Europe
C. Africa
D. South America

Answer: Africa

100. What is the most popular sport throughout the world?

A. Soccer
B. Cricket
C. Volleyball
D. Football

Answer: Soccer

101. Can you name the country from where Parmesan cheese comes?

A. India
B. China
C. Italy
D. France

Answer: Italy

102. What type of tree do dates grow on?

A. Coconut
B. Pine
C. Palm
D. Birch

Answer: Palm

103. What is the 15th letter of the English alphabet?

A. F
B. I
C. M
D. O

Answer: O

104. How many planets are there in our solar system?

A. 7
B. 8
C. 9
D. 5

Answer: 8

105. Which was the occupation or job of the following famous people: Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh?

A. Musician
B. Painter
C. Carpenter
D. Dancers

Answer: Painter

[ Read: Mythological Stories For Kids ]

Back to top

General knowledge is vast! No matter how much one learns about the different subjects, it seems inadequate. The key to excelling in GK is to keep practicing. Start off with the questions we gathered for you and take it forward from there. Encourage the kids to learn more and know more.

What’s your idea of a fun GK quiz for kids? Let us know about it in the comments section.

Recommended Articles:

Click
The following two tabs change content below.
Profile photo of Sudipta Jana

Sudipta Jana

Featured Image